Dušené hovězí se zeleninou a vinným octem

22 / 10 / 2024

Dušené hovězí se zeleninou vás zahřeje během chladných dnů a určitě zachutná celé rodině. Tento domácí recept je plný komplexních chutí, které dokonale podtrhuje náš Vinný ocet. Vychutnejte si kombinaci šťavnatého hovězího masa a lahodné zeleniny, která roztančí vaše chuťové buňky. Ideální na nedělní oběd nebo večeři s blízkými – stačí jeden hrnec a pár jednoduchých kroků!


Čas na přípravu: 20 min

Doba vaření: 2 hod

 

Ingredience

  • 900 g vykostěné hovězí roštěnky
  • 85 g hladké mouky
  • Olej, sůl, pepř
  • 4 stroužky česneku (oloupané a rozmačkané) 
  • 2 lžíce Vinného octa od Bejbla
  • 350 ml suchého červeného vína
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 4 šálky hovězího vývaru
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • ½ čajové lžičky sušeného tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce medu
  • 2 cibule (nakrájené)
  • 3 mrkve (nakrájené)
  • 3 petržele (nakrájené)
  • 2 celery (nakrájené)
  • 2 velké brambory (nakrájené na kostky)
  • Čerstvá petržel

 

Postup

  1. Hovězí maso nakrájejte na hrubé kousky o velikosti zhruba 2,5 cm. Vložte ho do velké mísy a promíchejte s moukou, solí a pepřem.
  2. Do velkého hrnce na polévku přidejte 1 lžíci oleje a zahřejte na střední teplotu. Jakmile jsou hrnec a olej rozpálené, přidejte kostky hovězího masa. Opékejte, dokud nebude maso ze všech stran hnědé. Maso vyjměte na talíř nebo mísu.
  3. Do výpeku vmíchejte česnek.
  4. Vmíchejte Bejblův vinný ocet a červené víno a přiveďte k varu. Vmíchejte rajčatový protlak.
  5. Přidejte hovězí vývar, worcester, tymián, bobkové listy a med. Směs přiveďte k varu a poté ji ztlumte na středně nízkou teplotu. Hrnec přikryjte a vařte 1,5 hodiny, dokud hovězí maso nebude velmi měkké.
  6. Přidejte cibuli, mrkev, petržel, celer a brambory. Hrnec částečně přikryjte pokličkou a pokračujte ve vaření dalších 30 až 40 minut, dokud brambory nezměknou. Odklopte pokličku a vařte ještě 15 minut.
  7. Podle potřeby dokořeňte. Podávejte horké s posypanou petrželkou.

Ať vám chutná! 😊

Vyzkoušejte hvězdu tohoto receptu