Dušené hovězí se zeleninou vás zahřeje během chladných dnů a určitě zachutná celé rodině. Tento domácí recept je plný komplexních chutí, které dokonale podtrhuje náš Vinný ocet. Vychutnejte si kombinaci šťavnatého hovězího masa a lahodné zeleniny, která roztančí vaše chuťové buňky. Ideální na nedělní oběd nebo večeři s blízkými – stačí jeden hrnec a pár jednoduchých kroků!
Čas na přípravu: 20 min
Doba vaření: 2 hod
Ingredience
- 900 g vykostěné hovězí roštěnky
- 85 g hladké mouky
- Olej, sůl, pepř
- 4 stroužky česneku (oloupané a rozmačkané)
- 2 lžíce Vinného octa od Bejbla
- 350 ml suchého červeného vína
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 4 šálky hovězího vývaru
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- ½ čajové lžičky sušeného tymiánu
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce medu
- 2 cibule (nakrájené)
- 3 mrkve (nakrájené)
- 3 petržele (nakrájené)
- 2 celery (nakrájené)
- 2 velké brambory (nakrájené na kostky)
- Čerstvá petržel
Postup
- Hovězí maso nakrájejte na hrubé kousky o velikosti zhruba 2,5 cm. Vložte ho do velké mísy a promíchejte s moukou, solí a pepřem.
- Do velkého hrnce na polévku přidejte 1 lžíci oleje a zahřejte na střední teplotu. Jakmile jsou hrnec a olej rozpálené, přidejte kostky hovězího masa. Opékejte, dokud nebude maso ze všech stran hnědé. Maso vyjměte na talíř nebo mísu.
- Do výpeku vmíchejte česnek.
- Vmíchejte Bejblův vinný ocet a červené víno a přiveďte k varu. Vmíchejte rajčatový protlak.
- Přidejte hovězí vývar, worcester, tymián, bobkové listy a med. Směs přiveďte k varu a poté ji ztlumte na středně nízkou teplotu. Hrnec přikryjte a vařte 1,5 hodiny, dokud hovězí maso nebude velmi měkké.
- Přidejte cibuli, mrkev, petržel, celer a brambory. Hrnec částečně přikryjte pokličkou a pokračujte ve vaření dalších 30 až 40 minut, dokud brambory nezměknou. Odklopte pokličku a vařte ještě 15 minut.
- Podle potřeby dokořeňte. Podávejte horké s posypanou petrželkou.
Ať vám chutná! 😊