Recept
Ochutnejte tajemství dokonalého tataráku
Tatarák není jen pokrm - je to zážitek. Jeho jednoduchost skrývá komplexní harmonii chutí a textur, která se probouzí s každým kousnutím. V našem dnešním receptu vám ukážeme, jak přidat malý moderní twist k tomuto klasickému jídlu s pomocí kvalitního jablečného octa. Pokud jste tatarák ještě nikdy nezkusili doma, nyní je ten pravý čas ponořit se do kulinářského dobrodružství. A pro ty, kteří si myslí, že znají tatarák nazpaměť, tento recept vás možná překvapí!
Porce: 4 - 6 (dle velikosti)
Čas na přípravu: 40 minutIngredience
1. Hovězí maso: Čerstvé a kvalitní hovězí svíčková nebo roštěnec, jemně nasekané nebo umleté. Přibližně 200g na porci.2. Žloutek: Obvykle jeden žloutek na porci.
3. Cibule: Jedna malá cibule, jemně nasekaná.
4. Česnek: Jeden nebo dva stroužky, prolisované.
5. Ančovičky nebo sardinky: Volitelné, jemně nasekané.
6. Kapary: Lžička, jemně nasekané.
7. Horčice: Přibližně jedna lžička.
8. Sůl a pepř: Dle chuti.
9. Bejblův Jablečný ocet z morušového sudu: 1 - 3 lžičky
10. Chléb: Čersvý nebo topinka
Tradičně se "tatarák" podává s opečeným chlebem nebo toustem, a někdy lidé rádi přidají trochu kečupu nebo pálivé omáčky pro extra nádech. Přidání Bejblova jablečného octa dodá tataráku zajímavý twist tím, že přidá nádech kyselosti, který vyváží bohatost hovězího masa.
Postup
1. Příprava masa: Vezměte čerstvý kus hovězího masa (svíčková nebo roštěnec). Důkladně ho omyjte a osušte papírovou utěrkou.
2. Nasekání masa: Maso nasekejte na velmi jemno nožem. Pokud máte mlýnek na maso, můžete ho také použít, ale tradiční metoda je nasekání nožem.
3. Příprava ostatních ingrediencí: Jemně nasekejte cibuli, ančovičky (nebo sardinky), a kapary. Česnek prolisujte.
4. Smíchání: V míse smíchejte nasekané hovězí maso, nasekanou cibuli, česnek, ančovičky (nebo sardinky), kapary, horčici a žloutek. Dle chuti osolte a opepřete. Přidejte 1 - 3 lžičky Bejblova jablečného octa a vše důkladně promíchejte.
5. Podávání: Tatarák tvarujte na talíři do formy hranolku nebo kruhu. Vytvořte v horní části malou prohlubeň a vložte do ní žloutek. Podávejte s toustem nebo opečeným chlebem. Můžete také podávat s dalšími doplňky, jako je čerstvá cibule, okurka nebo paprika.
6. Dokončení: Nechte hosty si tatarák dochutit dle vlastní chuti, např. s další horčicí, worcesterovou omáčkou, tabaskem, kečupem či octem.
Užijte si tatarák s dobrým sklenkou vína nebo piva!
Tip: Pro nejlepší chuť používejte vždy čerstvé a kvalitní ingredience. Tatarák by měl být konzumován co nejdříve po přípravě.
Dobrou chuť! A nezapomeňte nám dát vědět, jak vám chutnalo. 🙂
2. Nasekání masa: Maso nasekejte na velmi jemno nožem. Pokud máte mlýnek na maso, můžete ho také použít, ale tradiční metoda je nasekání nožem.
3. Příprava ostatních ingrediencí: Jemně nasekejte cibuli, ančovičky (nebo sardinky), a kapary. Česnek prolisujte.
4. Smíchání: V míse smíchejte nasekané hovězí maso, nasekanou cibuli, česnek, ančovičky (nebo sardinky), kapary, horčici a žloutek. Dle chuti osolte a opepřete. Přidejte 1 - 3 lžičky Bejblova jablečného octa a vše důkladně promíchejte.
5. Podávání: Tatarák tvarujte na talíři do formy hranolku nebo kruhu. Vytvořte v horní části malou prohlubeň a vložte do ní žloutek. Podávejte s toustem nebo opečeným chlebem. Můžete také podávat s dalšími doplňky, jako je čerstvá cibule, okurka nebo paprika.
6. Dokončení: Nechte hosty si tatarák dochutit dle vlastní chuti, např. s další horčicí, worcesterovou omáčkou, tabaskem, kečupem či octem.
Užijte si tatarák s dobrým sklenkou vína nebo piva!
Tip: Pro nejlepší chuť používejte vždy čerstvé a kvalitní ingredience. Tatarák by měl být konzumován co nejdříve po přípravě.
Dobrou chuť! A nezapomeňte nám dát vědět, jak vám chutnalo. 🙂